2405Thu2018

Yazan  Bünyamin MEMİŞ

AKÇAKÖY KÜLTÜR-DAYANIŞMA VE KALKINDIRMA DERNEĞİ

2011 OLAĞAN GENEL KURUL AÇILIŞ  KONUŞMASI

Değerli Akçaköy’lüler, Dernek üyelerimiz Sayın Belediye Başkanımız, Mahalle Muhtarlarımız ve Sevgili Misafirlerimiz.Derneğimizin olağan genel kurul toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Derneğimiz köyümüzün sorunlarını gündeme taşımak,köyümüzde olup biten olay ve gelişmelerden Akçaköy insanını haberdar etmek,Akçaköy’ün sorunlarının çözümünde etkin rol oynamak ve Akçaköy’ün insanları arasındaki kültür ve dayanışma sevgisini yükseltmek için, merhum Kamil UZUN ve merhum Fehmi ŞAHİN,sayın Hikmet YAZICI, ,sayın Ali Kemal UZUN, sayın Hasan UZUN, Sayın Atilla ÖZMEN ve sayın Nevzat YILMAZ tarafından 12.O3.1999 tarihinde Trabzon’da kurulmuştur. Akçaköy insanını düşünüp Akçaköy’e böyle güzel bir dernek kazandırdıkları için bu saygı değer büyüklerimizden ölenlere ALLAH’TAN rahmet hayatta olanlara ise sağlıklı uzun ömürler dilerim.

İsmini zikretmiş olduğum ağabeyilerimizin amacı; Yukarıda da söylediğim gibi Akçaköy beldesinin kültürel yapısını geliştirmek bunun için gerekli dayanışmayı sağlamak ve Akçaköy’lülere değişik etkinlikler sunmaktı. Derneğimizin kuruluş tarihi olan 1999 yılından günümüze kadar kısıtlı imkânlarına rağmen yapmış olduğu hizmetler asla küçümsenecek nitelikte değildir.

Bu güne kadar Akçaköy Kültür-Dayanışma ve Kalkındırma Derneği

-Geleneksel yemekler ve eğlence geceleri düzenlemiş.

-Geleneksel AkçaköyHarmancık şenliklerini başlatmış.

-Akçaköy ve civar köy çocukları için sünnet şöleni yapmış.

-Başarılı ancak maddi durumu müsait olmayan üç Akçaköy’lü öğrencimize üniversiteye hazırlık kursu imkânı sağladı.

-Askere giden,evlenen ve maddi durumu müsait olmayan bir kaç Akçaköy’lüye nakdi yardım yapıldı.

-Üyelerimizden nişanı ,düğünü, ölümü olanlara ve bir etkinlikte bulunanlara çiçek ve çelenk gönderildi.

Sevgili konuklar  derneğimizin bu hizmetlerinin artarak devam edebilmesi için üyemiz olsun veya olmasın bütün Akçaköy’lülerinmaddi ve manevi desteğine ihtiyacı olduğunu asla unutmamalıyız.Elimizden yardım konusunda bir şey gelmiyor veya derneğimize bilerek yardım yapmıyorsak en azından köyümüz insanını ve kurumlarını karşı karşıya getirecek faaliyetlerden uzak durmalıyız birbirimizle kişisel problemlerimiz olabilir,Akçaköy için yeri geldiğinde tek yumruk olmamız gerektiğini asla aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir.Üzülerek belirtmem gerekir ki derneğimize sayılı miktarda Akçaköy’lüüyemiz  katkıda bulunmakta diğer Akçaköy’lüler ise derneğimizi düğün ve cenazeleri olduğunda ilan asmak içinziyaret etmektedirler,bu duyarsızlık yönetim kurulundaki  görevli arkadaşlarımızı oldukça büyük sıkıntılara sokmaktadır.Her Akçaköy’lüyüm diyen ve bu ruhu taşıyan herkesin Akçaköy Derneğine her ay bir sigara parası katkıda bulunması halinde bu sıkıntıların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.

Akçaköy’lüyüm diyen insanlar köyünün derneği varken gidip şehir kulübünde,OrtahisarTonyalılar,Derneğinde , Yenimahalle Muzuralılarkıraathanesinde, Trabzonspor taraftarlar ,Derneğide, Beşirli kıraathanesinde ve bunun gibi Akçaköy ile ilişkisi bulunmayan mekanlarda gidip mesken kurarlar ise tabikiAkçaköy Derneği sıkıntılar içerisinde olur.Her Akçaköy’lünün  arkadaşçevresi bulunan mekanlar muhakkak vardır ancak sürekli oralara takılıp Akçaköy Derneğine hiç uğramamak ne mantıkla ölçülür nede anlamlandırılır.

195O’li yıllarda belediyemizi,196O lı yıllarda orta okulumuzu ve sağlık ocağmızı,1970 li yıllarda lisemizi açan,Dumankaya bayırlarında imece usulü o imkansızlıklarda bize araba yolu yapan atalarımız;sırasıyla lisemizi ve sağlık evimizi kapattığımızı,taşımalı eğitim programı ile çocuklarımızı Dereciğe okumaya yolladığımızı görselerdi ne derlerdi bizlere kimbilir.Oysa tüm çevre köyler eğitimin ne olduğunu Akçaköy’den,yolun ,suyun,elektriğin ne olduğunu nasıl kullanılacağını yine Akçaköy’den öğrenmişlerdi.Gecen günsayın Belediye Başkanımız söyledi ilköğretim okulumuzda öğrenci azlığı yüzünden kapanma aşamasıyla karşı karşıya imiş.

Evet sayınAkçaköy’lüler bizler Akçaköyü terk eder olduk,nüfus azlığından köyümüzün önem arz eden projeleri ANKARA’DA onaylanmaz oldu. Çünkü Akçaköy’ün kayıtlı nüfusu 2000 lerin altına düştü. Sayın belediye başkanımız tek parti iktidarının nimetlerinden nüfusumuz yüzünden yararlanamamanın burukluğunu yaşamakta ve kaçacak  imkanların sıkıntısını çekmektedir.Her seferinde nüfus probleminden dolayı çalışma heyecanını yitiren belediye başkanımıza yardımcı olabilmemiz için aile kaydımızı köyümüze alalım, bir kenara çekilip bana dokunmayan yılan bin yaşasın der isek bunun hesabını gelecek nesillerimize vermekte güçlük çekeriz. Geçmişimizede ,atalarımızada haksızlık etmiş oluruz. Sermayesi eğitim olan Akçaköylülere ve Akçaköy’e bütün bunlar yakışmıyor sanırım.

Beldemizde bulanan taş ocağının beldemizden kaldırılması ve beldemize inşa edilmesi düşünülen ceza evinin beldemize kurulmaması için Akçaköy halkının nabzını tutan ,halkımızın isteği doğrultusunda karar verilmesini sağlayan belediye başkanımıza huzurlarınızdateşekkür ederim. Ancak taş ocağı ve ceza evi konusundaki paylaşımını beldemizde açılacak olan yatılı bölge okulu konusunda gözden kaçırmış veya art niyet taşımadan Akçaköy halkı ile paylaşmamıştır.Akçaköye açılan her eğitim kurumu köyümüz için bir kazanımdır. Sayın başkanımızdan bunun beşini getirerek ,Akçaköye genel bir lise,yüksek okul veya bir fakülte bölümü açılması konusunda bir atılım bekliyoruz Akçaköy’lüler olarak.

Sevgili konuklar Akçaköy ve Akçaköylüler nankör değildir kendileri için yapılanı asla unutmazlar;

-unutmaz Akçaköy eğitimcileri Ahmet ve Abdurrahman YAZICI kardeşleri,baş öğretmenimiz Fahrettin öğretmenleri,eğitmenlerimiz Katip ve Recepleri,bizim kuşağın korkulu rüyası Ömer MEMİŞ ve Hasan ÖZMENLERİ.

-Hiç unuturmuAkçaköy dört bir tarafına elektrik direği döşeyip kendisini aydınlatan Ahmet reisini.

-UnuturmuAkçaköyüm yollarını kara yolları ağına bağlayan Ali KAZAZ’ını,

-Unutmaz Akçaköy Reis İsmailininAlmanyadan getirdiği mavi çift teker yolcu minübüslerini ve iş makinelerini.

-Hiçunuturmu benim köyüm ,Akçaköy’üşantiyeye çeviren Kara yolları teşkilatını oraya seferber eden Kalecik ve Sepli tepelerine imzasını atan deli Feritini ve yolcu otobüslerini.

-unutmaz Akçaköy adil hizmeti karşılık beklemeden Akçaköy’lüye sunan alçak gönüllü Osman Memişini ve Muhammet Öztürk’ünü.

-Hiç unutur muAkçaköy’üm gencecik yaşında Akçaköye; köy konağı,içme suyu ve kanalizazyon projesi yapıp onları hayata geçirmeye çalışan Sultan MEMİŞ’ini

-Unutmaz Akçaköy bu gün burada oturmamıza,sohbet etmemize bir birimizi görmemize büyük katkı sağlayan, Akçaköy derneğini bugünlere taşıyan Kemal ÜÇÜNCÜ’sünü.

Sevgili Akçaköy’lüler başka köyümüz yok, Akçaköye sahip çıkalım,

-Selahattin Yılmaz’lar ve Adnan YAZICI’lar  gibi köyümüzün şairi olalım.

-Yaşar Bedriler ve Turhan ÖZDEMİR’ler gibi Akçaköy’ün ressamı ve fotoğraf sanatçısı olalım.

-Karaosmanlar gibi adil,Kör Neşatlar gibi mert, Raif KURT ve Memi Akalar gibi dürüst olalım.

Yeri gelmişken derneğimize büyük maddi destek sağlayan ve her zaman maddi manevi desteklerini arkamızda hissettiğimiz;Dernek üyelerimiz Sayın DSİ Konya Bölge Müdürü Mustafa UZUN’a ,Trabzon iller Bankası finans müdürü Erdoğan ÖĞRETMEN’e, Aile hekimi Dr. Sinan KAZAZ’a,Serbest Mühendisimiz Niyazı KOCA’ya,Bayburt çevre ve şehircilik il müdürü Hasan SAKA’ya, İstanbul’dan Kemal KAZAZ ,Ahmet KURT, Coşkun YILMAZ’a, Muğla’dan  mimar Erol ŞAHİN’e. Ankara’dan Halil MEMİŞ, Yusuf MEMİŞ,Atanur KAZAZ, Salih KÖSE’ye,yine Trabzon!dan iş adamı Harun KAZAZ ve Coşkun ÜÇÜNÇÜ’ye ,KTÜ den Doç.Dr.. Yücel ÖZMEN’e, Akçaabat Telekom müdürü Bülent YAZICI’ya,il idare kurulu müdürü Azim KOCA’ya,vergi dairesi Grup Başkanı Fahrettin ÜÇÜNCÜ’ye, Tıp Fakültesi Teknik Müdürü Hüseyin ŞAHİN’e, aramızda bulunan ve bize her koşulda yanımızda olma sözü veren sayın belediye başkanımız Sultan MEMİŞ’e huzurlarınızda teşekkür ederim.

Değerli katılımcılar daha fazla vaktinizi almayacağım. Bizleri kırmayıp Akçaköy’ü düşünüp bu güzel gününüzü bizlere ve Akçaköy’e ayırdığınız için sizlere ve derneğimizin bu güzel mekana kavuşmasında büyük emeği olan derneğimiz için iki yıldır her konuda  özveri ile çalışan yönetim kurulu arkadaşlarım; sayın Birdal KAZAZ’a, sayın  Seğmen KOMAR’a, sayın Ali EKİCİ’ye sayın Harun KAZAZ’a, sayın Ahmet KAZAZ’a ve Sayın Mehmet ŞAN’a huzurlarınızda teşekkür eder,bugün Akçaköy Derneği için güzel bir yönetim kurulu oluşturmanızı dilerim.Saygılarımla. 24.12.2011

Bünyamin MEMİŞ

AKÇAKÖY KÜLTÜR-DAYANIŞMA VE KALKINDIRMA DERNEĞİ BAŞKANI

Bünyamin MEMİŞ